Školní výlet 7. a 8. třídy

Od středy 19. června do pátku 21. června strávili sedmáci a osmáci na Moravě, a to v Olomouci a jejím blízkém okolí.

Ve středu absolvovali „minikurz přežití“ v pevnosti Radíkov, kde byli rozdělení do týmů a plnili nejrůznější úkoly. Svou zručnost a svoje schopnosti a vědomosti prokazovali při hledání pokladu, v běhu s figurínou na čas, při poznávání přírodnin a chemických látek, střelbě ze vzduchovky a z luku nebo při orientaci na mapě.

Čtvrtek byl pro mnohé z nás fyzicky nejnáročnější. Žáky čekala tříhodinová plavba na raftech po řece Moravě. Žáci si vyzkoušeli spolupráci v týmu při ovládání a řízení raftu na řece a někteří si sáhli až na dno svých sil. Odpoledne následoval zasloužený relax v aquaparku v Olomouci.

Páteční dopoledne jsme strávili na náměstí v Olomouci, kde jsme vystoupali na 75 m vysokou radniční věž. Z ní jsme se kochali výhledem do okolí hanácké metropole a poslechli si zároveň zajímavosti o historii orloje.

Všichni jsme se v pátek vraceli se spoustou nezapomenutelných zážitků a po náročných třech dnech mimo školní lavice jsme se těšili na zasloužený odpočinek.

Mgr. Aneta Moravcová, Mgr. Šárka Dirrová, Mgr. Petr Havliš

Šesťáci poprvé na vícedenním výletě

Poslední chvíle školního roku jsme mimo jiné trávili výletováním. 19. – 21. června jsme se zúčastnili třídenního školního výletu do Lednice a okolí.

První zastávkou našeho putování byl lanový park Hájenka v Břeclavi, ve kterém nám při trasách v korunách stromů tuhla krev v žilách. Třídní soudržnost posílil animační program s názvem Pevnost Boyard. Šesťáci museli spojit svoje síly, aby úspěšně vyřešili zapeklité úkoly a na konci získali odměnu v podobě pokladnice s čokoládovými zlaťáky. Navečer jsme v kempu společně hráli zábavné pohybové hry.

Druhý den jsme trávili především v areálu nádherného lednického zámku, který je zapsán na seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. Během prohlídky jsme navštívili reprezentační sály, kde jsme obdivovali nádherné nástěnné malby, lustry a historický nábytek.

Posilněni chutným a vydatným obědem jsme se vydali koňským spřežením k Janohradu, odtud jsme putovali tentokrát lodí po řece Dyji. Cestou jsme mohli pozorovat jedinečnou faunu a floru. Nejvíce nás zaujal pestrobarevný ledňáček říční.

Další naše kroky vedly k Minaretu, který je nejstarší dochovanou rozhlednou na českém území a zároveň se jedná o jediný minaret v České republice. Spočítali jsme v něm všechny schody.

Třetí a poslední den jsme trávili krátkým rozchodem v Břeclavi a cestou domů. Výlet byl nezapomenutelný a některým žákům se odtud vůbec nechtělo zpět!

Ing. Ivana Seidlová, Mgr. Marcela Popelková

Regionální kolo přírodovědné poznávací soutěže v České Třebové

Ve středu 15. května 2024 se vybraní žáci 6. až 9. třídy zúčastnili regionálního kola přírodovědné poznávací soutěže, která probíhala v ZŠ Habrmanova v České Třebové.

V konkurenci velkých i menších škol pardubického kraje se naši žáci opět neztratili a úspěšně se umístili ve všech čtyřech kategoriích pro druhý stupeň. Žáci poznávali rostliny, živočichy a minerály.

Na soutěž jsme se poctivě připravovali. Scházeli jsme se mimo výuku a soustavně jsme trénovali. Všichni naši žáci předvedli velice slušné výkony. Bravurního výsledku dosáhla Anna Opršalová ze sedmého ročníku, která ve své kategorii s přehledem zvítězilaJ!

Za pozornost stojí i pěkný výsledek Martiny Kvapilové, která nahradila nemocnou spolužačku a na přípravu měla pouze dva dny.

Umístění našich žáků:

Kategorie živočichové a minerály 6. a 7. ročník (celkem 77 účastníků):

  1. – 22. místo – Radka Blašková (7. ročník)
  2. místo – Viktorie Blinková (6. ročník)

 Kategorie rostliny a minerály 6. a 7. ročník (celkem 51 účastníků):

  1. místo – Anna Opršalová (7. ročník)
  2. místo – Jan Kaderka (6. ročník)

 Kategorie živočichové a minerály 8. a 9. ročník (celkem 61 účastníků):

  1. – 23. místo – Alžběta Veitová
  2. – 31. místo – Lucie Klemšová
  3. místo – Martina Kvapilová

 Kategorie rostliny a minerály 8. a 9. ročník (celkem 45 účastníků):

  1. místo – Adéla Knötigová
  2. místo – Libor Oujezdský
  3. místo – Jan Havránek

V pondělí 17. 6. 2024 žáci za svoji houževnatost a vytrvalost obdrželi odměnu z rukou paní ředitelky Mgr. Lenky Kašparové a paní učitelky Ing. Ivany Seidlové.

Velice si krásných výsledků našich žáků ceníme a děkujeme jim za skvělou reprezentaci naší školy.

                                                     Ing. Ivana Seidlová

Voda štětcem a básní, Odkud voda pramení – výtvarná soutěž

Další ročník soutěže Povodí Moravy Voda štětcem a básní je již uzavřen a vyhodnocen. Letošní téma Odkud voda pramení oslovilo spoustu škol. Letos se výtvarné soutěže zúčastnilo 98 škol, přišlo 937 obrázků, prostorové tvorby i keramiky. Odborná porota neměla vůbec lehký úkol, nakonec vybrala 108 děl, kterým udělila cenu. 

V kategorii ZŠ – prostorová tvorba se umístil kolektiv žáků 2. třídy ZŠ Brněnec s prací Otvírání studánek na 1. místě. Trojice prvňáků ZŠ Brněnec Jan Rykr, Ester Petříčková a Šarlota Vaňousová získala cenu generálního ředitele za práci Pramen řeky Svitavy.

Blahopřejeme!!! Žáci obdrželi diplomy a pěkné věcné ceny výtvarného charakteru.

Mgr. Drahomíra Frydrychová, Mgr. Lenka Karlíková

Den bezpečnosti a cyklistiky aneb projektový den 1. – 6. ročníku

V pátek 7. června 2024 jsme oslavili již 19. ročník dopravně vzdělávací akce s názvem Den bezpečnosti a cyklistiky. Žáci i pedagogové netrpělivě očekávali pestrý program, který si pro ně příslušníci záchranných sborů opět připravili a který je svojí velikostí výjimečný.

Akci každoročně pořádá ředitelka školy Mgr. Lenka Kašparová společně s praporčíkem Václavem Hofírkem a s jeho kolegy z obvodního oddělení Policie ČR, s Celní správou, s Hasičským záchranným sborem a se Zdravotnickou záchrannou službou ze Svitav.

Žáci plnili rozličné úkoly zaměřené na ovládání pravidel silničního provozu. Poznávali dopravní značky, prokazovali znalost důležitých telefonních čísel a rozlišovali správné a nesprávné dopravní situace. Vyzkoušeli si jízdu zručnosti na kolech mezi kuželkami, přejezd přes překážku a také dodržování pravidel jízdy na kruhovém objezdu. Za zvládnutí jednotlivých disciplín získávali body. Děti s nejvyšším počtem bodů obdržely ceny a odměny, které byly darovány místními i svitavskými štědrými sponzory.

Během přestávek mezi jednotlivými disciplinami si žáci mohli prohlédnout vybavení vozidel Hasičského sboru, policejního auta a motorky, vozu záchranné zdravotní služby a vozidla celní správy. Také jim byl předveden celními psovody výcvik psů, kteří vyhledávali v zavazadlech zakázané látky. Nechyběl ani hasičský vůz se zdvihací plošinou a krásné nablýskané osobní automobily značky Hyundai.

Akci navštívily i děti z obou mateřských školek – MŠ Moravská Chrastová a MŠ U Dvou sluníček Brněnec.

Počasí nás ráno trošku „napínalo“ . Projektový den odstartoval přeháňkou, ale zbytek dopoledne panovalo teplé slunečné počasí. Zlatým hřebem akce bylo slavnostní vyhlášení nejlepších cyklistů z každé zúčastněné třídy až do desátého místa. Děti byly obdarovány hodnotnými cenami, mezi kterými nechyběly cyklistické doplňky, krásné sportovní dresy, nákrčníky, ponožky a další zajímavé předměty. Pomyslnou třešničkou na dortu pak byly medaile pro absolutní finalisty a nádherné poháry. Organizátoři nezapomněli ani na sladké ceny útěchy pro všechny zúčastněné.

Někteří žáci si krom nezapomenutelných zážitků a hodnotných cen, které téměř ani nemohli odnést domů, „odnášeli“ i drobné oděrky.

 Velké poděkování si zaslouží všichni organizátoři, mezi kterými nechyběli pedagogové ZŠ Brněnec, příslušníci záchranných sborů ČR, žáci devátého ročníku a vybraní žáci z jiných tříd. Moc děkujeme všem štědrým sponzorům akce, bez nichž by projektový den nemohl proběhnout. Poděkování patří i firmě SILK – PROGRESS, s.r.o., která nám poskytla asfaltovou plochu i potřebné zázemí ve vnitřních prostorách podniku. Zvláštní poděkování patří panu praporčíku Václavu Hofírkovi.

Všichni se těšíme na příští jubilejní 20. ročník oblíbené a velmi užitečné akce!

                                                        Ing. Ivana Seidlová

Sponzoři projektového dne – den bezpečnosti

Den dětí – Nejlepší zmrzlina na světě

V týdnu od 27. května do 31 května využili žáci 1. stupně ZŠ Brněnec lákavou nabídku od pana Reného Černého z cukrárny v Moravské Chrastové na zmrzlinu zdarma při příležitosti Dne dětí. 

Mockrát děkujeme!!! 

Děti si s radostí zamlsaly a jako poděkování vytvořily řadu pěkných obrázků na výzdobu cukrárny 🙂

Žáci a kolektiv pedagogů 1. stupně ZŠ Brněnec