Jídelní lístek 27.11. – 1.12.2023
Jídelní lístek 4.12. – 8.12.2023
Obědy na měsíc prosinec 2023 se platí:
Středa 29.11.2023 od 11:30 hod do 14:15 hod
Čtvrtek 30.11.2023 od 11:30 hod do 14:15 hod
Informace pro rodiče:
Z důvodu zdražování cen potravin se navyšuje cena oběda pro žáky od 1.9.2022 následovně:
VĚK CENA
7 – 10 let 27,- Kč
11 – 14 let 29,- Kč
15 a více let 31,- Kč
Od 1.9.2022 je cena obědu pro cizí strávníky 69,- Kč, s rozvozem 75,- Kč
Seznam alergenů od 13.12.2014 ZDE ke stažení
Rodiče a školní jídelny.cz
Je pro Vás výchova dětí ke zdraví a jejich harmonický vývoj prioritou?
Zajímají Vás základní principy školního stravování?
Zajímají Vás možnosti nových technologií či potravin, které mohou stravovací provozy školních jídelen využívat?
Zajímá Vás, jak byste se mohli zapojit do spolupráce se školní jídelnou?
Právě pro Vás je tady nový internetový portál o školním stravování, určený pro rodiče a veřejnost, prostě pro všechny, kteří se zajímají o školní stravování.
Slovníček nových surovin ve školní jídelně
Kuskus jsou drobné těstoviny vyrobené z tvrdozrnné pšenice. Tato původem marocká specialita vzniká zpracováním pšeničné krupice do formy malých kuliček.
Předností kuskusu je jeho velmi rychlá příprava. Většinou se nemusí vůbec vařit, stačí jej zalít vařící vodou a počkat až nabobtná a změkne.
Bulgur je částečně naklíčená, nahrubo rozdrcená, tepelně upravená a poté usušená pšenice. Jedná se o tradiční, lehce stravitelný pokrm. Nespornou výhodou bulguru je kromě jeho oříškové chuti také jednoduchá a rychlá příprava.
Mořské řasy obsahují 10-20 x více minerálních látek než zelenina, jsou bohaté především na vápník, železo a jód. Mají schopnost odvádět z těla těžké kovy.
Tofu je „sýr“ vyráběný vysrážením sójového mléka.
Jáhly (loupané proso) jsou dobře stravitelné, výživné a velmi chutné. Mají příznivý poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Jáhly jsou lepším zdrojem vitamínů než ostatní obilniny a svou nutriční hodnotou se vyrovnají ovesným vločkám. Neobsahují lepek.
Cizrna má příjemnou oříškovou chuť a patří mezi nejkvalitnější luštěniny vhodné pro lidskou výživu.
Červená čočka na rozdíl od většiny luštěnin je velmi rychle uvařená a nepůsobí nadýmavě. Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina, která obsahuje jen málo tuků. Je bohatá na kyselinu listovou a železo.
Jitka Kučírková, vedoucí školní jídelny
Telefonní čísla pro odhlašování obědů:
608 638 834, 461 523 134
Školní jídelna při ZŠ v Moravské Chrastové zajišťuje stravování asi 205 strávníkům denně, z toho je 140 žáků, 19 pracovníků školství a 46 cizích strávníků. Kapacita kuchyně je 350 obědů, počet míst ve školní jídelně je 90.
Školní oběd je financován ze tří zdrojů – úhrada od rodiče (náklady na potraviny), dotace ze státního rozpočtu (mzdy, odvody z mezd, ostatní neinvestiční náklady) a příspěvek zřizovatele (energie, opravy a údržba, materiálové zabezpečení, náklady na poplatky atd.).
Jídla podávaná v rámci školního stravování se konzumují vždy ve školní jídelně. Výjimkou je první den neplánované nepřítomnosti strávníka ve škole ze zdravotních důvodů. Žákům při pobytu ve školní družině a ve dnech mimo vyučování nepřísluší stravování za finanční normativ (tzv. dotované). V uvedené dny se mohou stravovat jen v rámci doplňkové činnosti za plnou cenu, tzn. 60,- Kč.
Obědy se vydávají: 11.30 – 12.00 hod. cizí strávníci, 12.00 – 14.45 hod. žáci, pracovníci školství.
Ve školní jídelně pracuje vedoucí školního stravování Jitka Kučírková, 3 kuchařky (Iva Blašková – vedoucí kuchařka, Hana Michlová, Gita Novotná – pomocné kuchařky), uklizečka paní Petraszová. Pracovní doba zaměstnanců 6.00 – 14.30 hod.
Školní stravování se řídí výživovými normami. Pro školní stravování je důležitý Spotřební koš, který zaručuje dostatečný příjem všech doporučených živin. V něm se sleduje 10 komodit potravin: maso, mléko, ryby, mléčné výrobky, tuky volné, cukry volné, zelenina, ovoce, brambory, luštěniny. Jídelní lístek sestavuje vedoucí stravování s vedoucí kuchařkou. Snaží se nejen dostat do jídelních lístků všechny důležité potraviny a plnit spotřební koš, ale snaží se o pestrost jídelního lístku, zařazovat nová i neznámá jídla. V rámci možností se snaží vařit 2 hlavní jídla nebo 2 přílohy, moučníky, saláty, kompoty na výběr.
Více fotografií: Fotogalerie školy