Otázky na tělo ve Vida

V pátek 27. září se deváťáci vydali za poznáním do Vida centra v Brně, kde absolvovali program o sexuální výchově s názvem Na tělo.

S proškolenými lektory diskutovali o intimních tématech, jako např. o ochraně před přenosnými chorobami, o sexuálním dospívání, fyziologii intimních partií, antikoncepci, menstruaci nebo třeba o prevenci rakoviny varlat a prsu.

Zajímavě strávené dopoledne bylo pro všechny zúčastněné dalším krokem k dospělosti.

Mgr. Aneta Moravcová

Hrdá škola: Den šílených klobouků

Ve středu 25. září 2024 jsme odstartovali letošní ročník projektu Hrdá škola dnem šílených klobouků.

K vidění bylo velké množství různých klobouků od muchomůrky, čarodějnici, včelaře, piráta, kuře a spousty dalších. K nepřehlédnutí byly i pestrobarevné a „pohyblivé“ pokrývky hlavy.

Všichni si bláznivý den užili a už teď se těší na další tematické dny, které nás v letošním školním roce čekají.

Mgr. Adéla Linhartová

HUDEBNÍ SKUPINA MARBO

V pondělí 23. září 2024 k nám opět po roce zavítala hudební skupina MARBO.

Pro žáky 1. stupně si hudební dvojice připravila program s názvem Tajemství písniček.

Zazněly lidové, pohádkové i autorské písně, písničky od Zdeňka Svěráka a zajímavé hudební hádanky. Žáci poznávali hudební nástroje a prověřovali si znalosti z hudební nauky. Manželé Marcela a Bohdan Vrtalovi také děti roztančili.

Koncert pro 2. stupeň byl věnován divadelním melodiím 20. století. Zazněly slavné hity Osvobozeného divadla a divadla Semafor, např. Život je jen náhoda, Pramínek vlasů, Krajina posedlá tmou, Ezop a brabenec a další.

Manželé Vrtalovi doprovodili koncert mluveným slovem, představili a připomněli žákům pány J. Voskovce, J. Wericha, J. Ježka a dvojici J. Suchého a J. Šlitra.

Kromě hudebního zážitku měl koncert vzdělávací charakter a z hlediska ozvučení a doprovodných efektů byl na špičkové profesionální úrovni.

Mgr. Drahomíra Frydrychová a Mgr. Aneta Moravcová

Přespolní běh

Dne 17.9. jsme se jako každoročně vydali na přespolní běh do Svitav. Tentokrát se z důvodu podmáčené půdy neběželo kolem rybníka Rosnička, ale u atletického stadionu.

Z naší školy se soutěže zúčastnilo celkem 24 žáků z 2.-9. třídy. Žáci 8. a 9. třídy běželi okruh dlouhý 2 800 m. Žákyně a žáci z 6. – 9. třídy tentokrát zdolávali 2 000 m a nejmladší žáci a žákyně 2. – 5. třídy stejně jako každý rok běželi 1 200 m.

Dva chlapci z naší školy si přivezli diplom, Martin Elbl za 1. místo a Václav Valter za 3. místo.

Chlapcům gratulujeme za velmi pěkné umístění a všem ostatním děkujeme za účast a reprezentaci naší školy.

Mgr. Ludmila Portlová, Mgr. Petr Havliš

Vodní radovánky na koupališti – 1., 2. a 3. třída

Tropické počasí překvapilo a přetrvávalo i po prázdninách. Proto se 6. září žáci z první, druhé a třetí třídy šli zchladit do malého bazénu na místním koupališti. Areál v Moravské Chrastové vybízel ke strávení horkého dopoledne pěkně u vody. Ve stínu na houpačkách a na skluzavce se holkám i klukům také líbilo.

Děti přijaly lákavou nabídku starosty obce Brněnec Mgr. Blahoslava Kašpara na návštěvu sportovně – rekreačního areálu a s chutí si užily příjemné vodní radovánky.

Děkujeme.

Žáci a pedagogové 1., 2. a 3. třídy

Vzpomínka na první školní den – 1. třída

Celý školní rok
držím správný krok!
Počítání, výkresy
rozhodně mě neděsí.
A co čtení? Paráda!
Moudrost z nebe nepadá
– v tom je celý vtip:
s knížkou to jde líp!

Všem dětem přejeme úspěšný školní rok 2024/2025, rodičům hodně trpělivosti a také radosti z prvních dětských úspěchů ve škole.

Mgr. Lenka Kašparová – ředitelka ZŠ
Mgr. Drahomíra Frydrychová – třídní učitelka

Osmáci v přírodě

Osmáci již tradičně vyrazili v prvním zářijovém týdnu do přírody. Zatímco loni obešli svitavskou Rosničku, letos je čekala “větší voda” – Křetínka.

Poměrně dlouhou cestu zvládli nad očekávání dobře a rychle.

Odměnili se potom v Letovicích na náměstí, k ochlazení posloužila zmrzlina nebo ledová tříšť

Mgr. Šárka Dirrová

Začátek školního roku trochu jinak…

Ve středu 4. září panovaly už od rána horké letní teploty, proto se sedmáci a deváťáci přesunuli z vyhřátých tříd do areálu místního koupaliště. Hrál se ping pong, badminton, volejbal nebo fotbal a před polednem se všichni zchladili ve velkém přírodním biotopu. Nyní už hurá za věděním a poznáváním zpět do školních lavic!

Mgr. Ludmila Portlová, Mgr. Aneta Moravcová

Malý pěší výlet šesťáků

Ve středu 4.9. jsme se se šesťáky vydali na malý pěší výlet. Vyrazili jsme do Březové nad Svitavou, kde jsme se vyřádili v lanovém parku. Zdejší dráhu děti úspěšně zdolaly hned několikrát.

Poté jsme se vydali k Dobře utajené rozhledně Járy Cimrmana a pokochali se zajímavým výhledem po okolní krajině. Posilněni svačinou jsme se vydali na březovské náměstí, kde nám k chuti přišla výborná domácí zmrzlina.

Vrátili jsme se s dobrou náladou a načerpali jsme dostatek sil na úspěšné vykročení do nového školního roku.

Mgr. Helena Karafiátová a žáci šesté třídy 

2. září 2024 – přivítání prvňáčků v ZŠ Brněnec

Tatínku a maminko
usmějte se malinko.
I sluníčko svítí přes mráček,
koukněte, už jsem PRVŇÁČEK.

První školní den je pro prvňáčky slavnostní událost, pěkný zážitek. Škola je místem, kde se děti mnohému naučí, najdou si prima kamarády a kamarádky. Nástup do první třídy je důležitým mezníkem v životě každého dítěte.

Na nový školní rok jsme se v Základní škole Brněnec důkladně připravili. V lavicích byly pro žáčky připraveny sešity, učebnice, dárkové balíčky výtvarných potřeb, pamětní listy Vítáme tě v 1. třídě. Na prvňáčky čekal i tradiční dárkový balíček Pardubického kraje s názvem Bezpečně do školy – bezpečně ze školy. Cílem bylo zvýšit bezpečnost malých školáků, osvěta v oblasti bezpečnosti, nejen v silničním provozu. Batůžek na přezůvky obsahoval reflexní předměty, rozvrh hodin, omalovánky, Pexeso, vystřihovánku, časopis Můj vláček.

Dárky potěšily i vzdělávaly.

S dětmi i rodiči malých žáčků se do třídy také přišly přivítat paní ředitelka ZŠ Brněnec Mgr. Lenka Kašparová, paní místostarostka obce Brněnec Eva Kozáková a paní vychovatelka Miluše Navrátilová.

Děti se na svůj první den ve škole moc těšily, penály i aktovky měly vzorně připravené. 

Tak už nám to začíná, 
penál, knížky, svačina, 
časně vstávat, brzy spát, 
nahlas číst a pěkně psát!

Všem prvňáčkům přeji příjemný školní rok, rodičům hodně trpělivosti a také radosti z prvních dětských úspěchů ve škole.

Mgr. Drahomíra Frydrychová