Školní výlet – zámek Častolovice, 1., 2. a 3. třída

Ve čtvrtek 6. června 2024 se děti do školy obzvlášť těšily, protože se konal školní výlet na zámek Častolovice.

Častolovický renesanční zámek se nachází v podhůří Orlických hor. Od roku 1992 se o panství stará hraběnka Diana Phipps Sternbergová, které byl zámek vrácen v restituci.

Program výletu byl velmi pestrý. Nejdříve jsme prošli zámeckým parkem s rybníkem, lipovou alejí a oborou, kde jsme pozorovali bílé daňky, jeleny a divoká prasata Máňu a Máňu. Potom jsme zamířili do zámeckého zvěřince, kde přebývaly různé druhy domácích i exotických zvířat jako například králíci, morčata, kozy Čertík a Bertík, ovce, poníci, oslíci, pštrosi, lamy, slepice i pávi. Ve voliérách pak měli své domovy holubi, okrasní bažanti a papoušci.

V parku se pak odehrávaly zámecké hry se zbrojnoši, střelba kuší. Následovalo komediální divadelní představení. Frašku Červený nos v podání zbrojnošů společně s dětmi z Brněnce sledovaly i děti z Poličky, Náchoda a Nového Města na Moravě. Nechyběly ani šermířské a střelecké souboje. 

Nakonec jsme si prohlédli krásně vyzdobené zámecké komnaty, rytířský sál a spoustu zajímavých obrazů, koberců, nábytku, zbraní, skla, keramiky i hraček, se kterými si v dávných časech hrály zámecké děti.

Zahrady i nádvoří zámku bylo plné rozkvetlých květin, všude nádherně voněly různobarevné druhy růží.

Děti nakoupily řadu suvenýrů, počasí nám přálo, výlet se vydařil.

Děkujeme panu řidiči Luňáčkovi, ze společnosti Autobusová doprava Hnát, za klidnou a bezpečnou jízdu autobusem. 

Žáci a pedagogové první, druhé a třetí třídy ZŠ Brněnec