Co nepatří do odpadu

Voda je zdroj života. Chceme-li být zdraví, je nutné, aby byla zdravá i voda. V ZŠ Brněnec se s vodou učíme správně hospodařit a dbát na to, aby byla co nejčistší.

V pondělí 13. února 2017 jsme rádi přivítali přednášející ze společnosti VHOS a. s. Moravská Třebová – provozovatele vodovodů a kanalizací v regionu Svitavska s projektem Co nepatří do odpadu. Vzdělávacího programu se postupně zúčastnili žáci 4., 5., a 6. třídy. Na děti čekala spousta zajímavých informací, her a pokusů, kterými je provázel kocour Agi. V pestrém a přehledném pracovním sešitě se kluci a děvčata dozvěděli, co se děje v čistírně odpadních vod, jak to v ní chodí, co nepatří do kanalizace a mnoho dalších praktických rad o třídění odpadu. Forma doplňovaček, křížovek a soutěží o trička s kocourem Agim, vědomostní PEXESA a knížky Nevšední výprava s Lenkou a Terezkou v podivuhodném světě vody žáky velmi bavila. Nechyběl ani pokus jak vyrobit ze špinavé vody vodu čistou. Děti bedlivě sledovaly besedu, aktivně se do programu zapojovaly, objevila se i řada dotazů vztahujících se k tématu. Došlo také na ekologické značky výrobků obzvláště šetrných k životnímu prostředí i na chvilky k zamyšlení, jak se správně chovat k vodě.

Poděkování patří pracovníkům společnosti VHOS a. s., Dagmar Krholové, Lubomíře Čápové, Romaně Fleischlingerové Dis. za podnětný a zdařilý ekologický pořad. Těšíme se na další spolupráci.

Mgr. Drahomíra Blašková, Ing. Andrea Luňáčková

beseda