Vánoční večírek s Pipi Dlouhou punčochou

Vánoční čas je také časem návštěv, proto čtvrťáci neváhali a přijali pozvání do Městské knihovny ve Svitavách na program Vánoční večírek s Pipi Dlouhou punčochou na motivy knížky Astrid Lindgrenové Pipi Dlouhá punčocha.

Švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová patří k nejpopulárnějším autorům soudobé světové literatury pro děti a mládež. Mnohé její knížky získaly i u nás nadšený čtenářský ohlas, především Děti z Bullerbynu a Pipi Dlouhá punčocha. Velmi úspěšné byly v českém překladu i její další práce Emil Neplecha, Karkulín ze střechy. Pro starší děti o detektivu Kallovi – Kalle Blomkvist zasahuje, Svěřte případ Kallovi.

Knížka Pipi Dlouhá punčocha vypráví příhody ze života svérázné devítileté dívenky s nevšedním chováním, jménem i vzezřením, které nejsou skutečně ledajaké. Pipi bydlí sama bez rodičů v domku na okraji města, společníkem jí je pouze malá opička. Není však vůbec smutná, prožívá spoustu veselých dobrodružství se svými přáteli. Knížka plná báječných nápadů, bohaté fantazie a jedinečného humoru potěšila už mnoho dětí na celém světě.

Ve středu 14. prosince 2016 si děti přivstaly a už v 7,30 hodin čekaly na vlakovém nádraží ve Březové nad Svitavou, odkud jely rychlíkem do Svitav. Knihovnu žáci navštívili v rámci akce Týden na podporu čtenářství. Nejdříve se děvčata a kluci seznámili s knihami, s možnostmi a výpůjčním řádem knihovny. Potom už následoval Vánoční večírek s Pipi Dlouhou punčochou. Střídavě se četlo z knížky a děti plnily celou řadu úkolů. Například.

– Hra Po stopách Pipi – děti došly k nazdobenému vánočnímu stromečku.

– Složení obrázku s tajemným nápisem ve skupinách.

– Vyluštění nápisu a opravení chyb.

– Popis ilustrace z knížky.

– Sedm popletených koled, neúplné texty – ve skupinách se děti poradily a napsaly správné názvy koled.

– Zpěv koledy Půjdem spolu do Betléma.

– Jak se slaví Vánoce ve Švédsku? Úkolem žáků bylo přečíst si text, zorientovat se v něm, najít odpověď na otázku, přiřadit, ” zapálit ” plamen svíčky na      obrázku stromečku.

Skupina, které se podařilo jako první ” rozsvítit ” vánoční stromeček na magnetické tabuli, si mohla jako první vybrat za odměnu a na památku pěkné odznáčky.

Následovala svačina. Zbyl také čas na prohlížení i četbu nejrůznějších dětských knih a časopisů. Příjemné dopoledne v knihovně uteklo jako voda. Za občasného sněžení se spokojení žáci plní zážitků vydali na cestu vlakem zpět do Moravské Chrastové.

Děvčata a chlapci ze 4. třídy děkují paní knihovnici Mgr. Jindřišce Soudkové a Mgr. Monice Lžičařové za pestrý program.

Mgr. Drahomíra Blažková, Mgr. Jana Teplá

jana pipi